От руското посолството заявиха, че действието на Националното радио предизвиква недоумение и

...
От руското посолството заявиха, че действието на Националното радио предизвиква недоумение и
Коментари Харесай

Je suis, Петър Волгин, цензура, двоен стандарт: Политиците с реакции за спряното интервю в БНР


От съветското посолството обявиха, че действието на Националното радио провокира неразбиране и отчаяние.

" Както към този момент знаете, програмният съвет на БНР след изключително съвещание на 16 декември т.г. забрани излъчването на изявление с Посланика на Русия в България Елеонора Митърфанова в днешния епизод на предаването " Политически НЕкоректно ", пишат от посолството на Русия в формалната си страница във Фейсбук.

" На фона на диалозите за народна власт, независимост на словото и независимост на изложение на личното мнение решението на БНР - явно, взето не без напън извън - провокира единствено неразбиране и отчаяние. Убедени сме, че колкото по-силна е цензурата, толкоз по-голямо е търсенето на различно мнение и истина за протичащото се в Русия и света ", допълват оттова. 



Междувременно реакция имаше и от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, който изяснява, че всеки има право свободно да показва мнението си.

" Искам най-откровено да ви кажа, че за мен да съм свободен да приказвам това, което мисля, е едно от най-важните неща в живота ми. Бих го защитавал и го пазя с цената на всичко. По някакъв персонален метод споделям, че свободата на словото е едно от най-важните постижения на една демократична страна. А, ние такава ли сме ", пита Трифонов и продължава:

" От опит отново ще ви кажа, че не сме тъкмо такава страна. И следващото доказателство е държанието на Българско национално радио към Петър Волгин. Давал съм изявленията на Петър Волгин, той е свободен човек и в тази обстановка заслужава поддръжката на всички публицисти. Ако, изобщо, има колегия, несъмнено. Аз персонално го поддържам от цялото си сърце ".

По думите на водача на Има Такъв Народ даже Петър Волгин да е русофил или пък русофоб - той има право свободно да изрази мнението си даже и да не са съгласни всички с него.

" Аз, персонално съм интервюирал Михаил Горбачов, някогашния министър-председател на Русия - Евгени Примаков, някогашния кмет на Москва - Лужков, Немцов, огромния съветски артист и режисьор Никита Михалков, великия артист Армен Джигарханян, Йосиф Кобзон, моят другар Филип Киркоров и още голям брой съветски артисти, политици, шоу звезди, артисти. И в този момент какво да изпитвам позор ли? Не, аз считам, че Путин води ужасна, непозволена и несправедлива война в Украйна и би трябвало незабавно да бъде спрян по всевъзможен метод. Но, също по този начин считам, че аз и екипът ми сме имали достойнството да интервюираме голям брой велики руснаци. И това в действителност е същинска чест за мен ", прибавя Слави Трифонов.

" Je suis, Петър Волгин! ", приключва поста си шоуменът.



Реакция пристигна и от публицист от радиото - Милена Димитрова - председател на Обществения съвет на БНР. Според нея с неизлъчването на изявлението " окастря свободата на словото ".

" Като ръководител на Обществения съвет на БНР, от името и на членовете му показвам неразбиране, оскърбление и противоречие с решението на Програмния съвет на БНР да цензурира изявлението на Петър Волгин с дипломат Митрофанова и по този метод да окастря свободата на словото. Радиото е мощно, когато приказва, а не когато се самозаглушава. Престарали са се тези хора в желанието да угаждат и да служат на постовете си. Когато обществото се раздира от несъгласия, най-малко Радиото не трябва да мълчи и да цензурира другите отзиви ", написа Димитрова. 



В своя позиция от " Възраждане " приканиха Програмният съвет на Българското национално радио да отстрани " двойните медийни стандарти и да се опълчи на политическия напън над четвъртата власт. "

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява пред публицисти, че намесата на политици в работата на публицистите е посягане върху тяхната независимост. Според нея въпросът е кардинален и е следващото доказателство за посягане върху демократичната независимост на медиите.

Не може политик да споделя кой да върви на изявление и кой не, безапелационна беше Корнелия Нинова.

Това, което се случва с БНР, с паметниците, демонстрира, че няма никакво вземане предвид с правото, със закона, с условия на този закон, добави водачът на Българска социалистическа партия, представена от Българска телеграфна агенция.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова също разкритикува остро свалянето от ефира на БНР днес на изявление с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщи ТАСС.

" В България рускините нямат право да дават изявленията или да пресичат въздушното пространство. Може ли още да се диша в България ", попита в Telegram Захарова.

Малко по-рано самият Волгин разгласи в обществената мрежа, че изявлението е спряно. 

" Делян Пеевски възрази против присъединяване на дипломат Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на изявлението с нея. Казаха ръководителите, че сред двете неща нямало връзка. Вие по какъв начин мислите ", написа журналистът.

" Решението на Програмния съвет се основава на констатации за противоречие с публицистичните стандарти ", уточни генералният шеф на радиото Милен Митев, без значение какво решение се взема по въпроса, то ще бъде обект на рецензия отсега нататък. Той изрази " доверчив оптимизъм " решението да не е взето под напън и означи, че " може би не всеки намира сходно решение за цензура ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР